Že prejšnji mesec sem nabavil D600, a je bilo v tem času veliko obveznosti zato o tem pišem šele zdaj. V glavnem sem nabavil D600 body z objektivom Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR.

Nikon D600

Nikon D600 je izredno zmogljiv DSLR fotoaparat, ki me je navdušil tako pri fotografiji, kot tudi pri videu. Je fotoaparat formata FX, z ločljivostjo 24,3 milijona slikovnih točk.
Kvaliteta fotografij je res neverjetna in kar se tiče ISO zmožnosti bi bile lahko uporabne tudi fotografije, ki so bile posnete pri 6400 ISO vrednostih. Seveda ne v večjih povečavah, saj se takrat šum veliko bolj opazi.
Kot že testne fotografije na spletni strani imaging-resource.com dokazujejo, lahko pri D600 brez skrbi uporabljam do vključno 3200 ISO vrednosti, kar bo meni prišlo prav predvsem pri fotografiranju koncertov. Pri D600 je mogoče nastaviti občutljivost ISO od vrednosti 100 do 6.400; z možnostjo razširitve pa na kar 25.600 (več specifikacij).

Fotoaparat ima 39-točkovni sistem samodejnega ostrenja in po mnenju mnogih so točke stisnjene preveč v centru okvirja. S tem se tudi jaz strinjam, saj bi jih lahko še bolj razširili, vsaj toliko, da bi lahko samodejno izostrili objekt, ki se nahaja na katerikoli od točk, najpogosteje uporabljanega pravila pri kompoziciji, pravila tretjin.

Nikon D600
Vir: pixiq.com

Sicer pa, če bi rad kdaj izostrili kakšen objekt, ki se nahaja kje bolj ob robu okvirja pa lahko s premikom fotoaparata tega izostrim in ga nato postavim nazaj k robu okvirja ali pa ga izostrim ročno z uporabo ročnega ostrenja.

Kar zadeva kvaliteto videoposnetkov je ta zelo zadovoljiva, saj omogoča snemanje HD videoposnetkov v polni visoki ločljivosti (1080p) pri hitrosti 30p, 25p in 24p ter 60p pri HD ločljivosti (720p). Ponuja izhod HDMI za zunanje naprave in sicer ta omogoča zajemanje nestisnjenega videa in zvoka (shranjevanje na zunanjo napravo).
S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate kratek ISO test, ki sem ga naredil med snemanjem videa v polni visoki ločljivosti in pri hitrosti 24p.

Nikon D600: Quick ISO test while shooting video

Opazil sem, da se mnogo uporabnikov pritožuje zaradi tega, ker pri snemanju videa v LiveView načinu ni možno spreminjati vrednosti zaslonke. Za to je potrebno izklopiti LiveView, spremeniti vrednost zaslonke in nato spet prižgati LiveView. Tudi meni gre to na živce, drugače pa so pred nekaj časa na spletni strani NikonRumors.com objavili, da pri Nikonu pripravljajo firmware, ki bo uporabnikom omogočil, da bodo lahko s posodobitvijo uspešno odpravili to “napako”.
Omenjena fimware posodobitev bi baje naj odpravila tudi napako, ki se pojavlja pri uporabi HDMI izhoda in sicer se pri snemanju nestisnjenega videa na zunanjo napravo za zajem videa, kot je Atomos Ninja, na shranjenem videu pojavi črn okvir.

Pri D600 me poleg omenjenih stvari moti tudi to, da se nahaja gumb za začetek snemanja videa na vrhu fotoaparata namesto, da bi bil kje na zadnji strani pri LCD zaslonu.

Kar zadeva slikovno tipalo (ang. image sensor) je to, ki se nahaja v modelu D600, po oceni spletne strani DxOMark, eno od najboljših. To se nahaja na kar tretjem mestu; prvi dve mesti pripadata Nikonu D800 in D800E.

Na spodnji sliki lahko vidite primerjavo rezultatov testiranj slikovnih tipal različnih Nikon DSLR modelov, kjer lahko med drugim vidite, da ima slikovno tipalo modela D600 skoraj enako barvno globino in dinamični razpon kot tipalo modela D800 (vir: dxomark.com).

Primerjava Nikon slikovnih tipal

Že pred nakupom fotoaparata sem pa med prebiranjem raznih forumov in recenzij naletel na informacijo, ki me je malce zaskrbela. Veliko uporabnikov se na spletu pritožuje nad tem, da so pri svojih novih D600 fotoaparatih, po nekaj tednih uporabe, na slikovnih tipalih opazili nek prah in v nekaterih primerih celo sledove olja. Kljub temu, da nekateri v tem času niti niso menjali raznih objektivov, se je umazanija začela nabirati na njihovih slikovnih tipalih (več o temu si lahko preberete tukaj).

Z aparatom sem v treh tednih posnel 1122 fotografij in kar precej videoposnetkov zato sem se odločil že zdaj preveriti ali se je tudi pri meni na tipalu nabralo kaj umazanije. To sem storil tako, da sem z objektivom Nikon 50mm f/1.8G posnel fotografijo in sicer z zaslonko nastavljeno na f/16 in objektivom usmerjenim v bel list papirja.
Nato sem pa posnel še eno fotografijo in sicer zunaj kjer sem objektiv usmeril v nebo. V programu sem nato spreminjal nastavitve svetlosti, kontrasta, senc, ipd. ter tako naredil umazanijo bolj vidno.

Umazanija na slikovnem tipalu Nikon D600 fotoaparata

Ugotovil sem, da se je na žalost tudi pri mojem fotoaparatu na slikovnem tipalu nabralo kar nekaj umazanije. Spodnja fotografija je tista kjer sem fotografiral list papirja in nato fotografijo obdelal ter obkrožil tiste najbolj vidne umazane delce na slikovnem tipalu. Fotografija je postala bolj sivorjava zato, ker sem jo precej močno obdelal, saj se tako ta umazanija zelo dobro vidi.

Umazanija na slikovnem tipalu Nikon D600 fotoaparata

Po poročanju spletne strani NikonRumors.com bi se naj umazanija prenehala nabirati po približno 3000 posnetih fotografijah. Sicer se ta umazanija na fotografijah bolj redko vidi in se z ročnim čiščenjem slikovnega tipala učinkovito odstrani. Me pa vseeno jezi, da se pri novem fotoaparatu (že kmalu po samem začetku uporabe) dogajajo takšne stvari.

Sem pa že pri nekaj prvih posnetkih na nekaterih fotografijah (po navadi, ko sem fotografiral pri večjih ISO vrednostih) opazil takoimenovani vroči piksel (ang. hot pixel). Te bi naj bili pri DSLR fotoaparatih kar pogost pojav, seveda v majhnem številu.
Meni se je uspelo tega uspešno rešiti in sicer s pomočjo nasveta, ki sem ga prebral na enem od spletnih forumov.

Nikon D600 hot pixel

To sem storil tako, da sem na objektiv dal pokrovček, fotoaparat nastavil na ročni način fotografiranja (ang. manual mode), prav tako pa tudi na ročno ostrenje (M), ISO sem nastavil na 200 in pri osvetlitvenem času sem nastavil na BULB način fotografiranja. V menuju sem nato pripravil ukaz za čiščenje slikovnega tipala (ang. image sensor). Nato sem izklopil menu in sicer tako, da je ta ostal na “čiščenje slikovnega tipala”. Za tem sem pritisnil na sprožilec in ga držal 30 sekund. Po tem, ko sem ga spustil sem takoj vklopil menu in hitro pritisnil na OK; za čiščenje slikovnega tipala. Za tem, ko je bilo to uspešno očiščeno, sem še enkrat hitro pritisnil na OK; za čiščenje slikovnega tipala.
Sicer pa se mi zdi zelo čudno, da se je “vroči piksel” ob prvem poskusu premaknil s centra nekoliko bolj proti desnem zgornjem delu fotografije. Postopek sem nato še nekajkrat ponovil in se tako uspešno rešil vročega piksla.
Me pa ta niti ne skrbi tako zelo, saj fotografiram v surovem oziroma RAW formatu (NEF) in ga tako PhotoShop, kot tudi Lightroom, iz fotografij samodejno odstranita.

Kar zadeva baterijo je pri D600 v uporabi EN-EL15 baterija, ki se trenutno uporablja še v štirih drugih Nikon fotoaparatih (v D7000, D800, D800E in Nikon 1 V1) in zdi se mi, da baterija zdrži zadovoljivo dolgo časa.
Pri bateriji me je presenetilo le to, da se je že po nekaj prvih polnjenih premaknila črtica za starost baterije (Age) iz 0 na 1. Pri moji stari bateriji EN-EL3e (od Nikona D90), ki jo imam že štiri leta in sem z njo posnel že približno 50.000 posnetkov, je črtica za starost še vedno na 0.

O omenjenih težavah bom še kontaktiral Nikon in sicer me zanima ali bodo omenjene težave (z baterijo in s slikovnim tipalom) upoštevali pri uveljavljanju garancije.
Sicer pa sem kljub tem nekaj pomanjkljivostim, ki jih D600 ima, z njim zelo zadovoljen. To je moj prvi full frame DSLR tako, da me zadeva zaradi tega še dodatno navdušuje.

Z njim sem ustvaril tudi že nekaj bolj resnih videoposnetkov in fotografij, ki jih bom kmalu tudi objavil. 🙂

2 Comments

 1. urban 21/10/2013 at 10:35

  Živjo

  Sem (ne)srečni lastnik D600 in me zanima, če ste in kako ste rešili težavo z umazanijo na senzorju. Sam neprestano kontaktiram servis in zagovarjajo, da je to normalen pojav tudi ob ne menjavi objektivov.

  lp,
  Urban

 2. Oliver Ruškovič - Site Author 21/10/2013 at 14:20

  Zdravo,

  če še niste, odnesite fotoaparat na servis, saj ga morajo sprejeti, ker so pri Nikonu objavili sporočilo za javnost v katerem so zapisali, da lahko lastniki D600 fotoaparata, ob pojavu umazanije na senzorju, uveljavljamo garancijo (dokler ta velja). Žal pa na servisu ne odpravijo napake zaradi katere se to dogaja, temveč le opravijo mokro čiščenje senzorja.

  Pri meni se je, po garancijskem čiščenju, začela umazanija ponovno nabirati in sicer v precej manjši meri. Fotoaparat bom kmalu spet nesel na servis, po preteku garancije pa bom zadevo čistil sam, če se bo ta spet pojavila. Sem nekje prebral, da bi se naj po določenem številu posnetkov to prenehalo.

  Lep pozdrav,
  OliveR

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja